Volume piramide


Inhoud

In dit filmpje wordt experimenteel aangetoond dat het volume van een piramide 1/3 is van het volume van een balk met hetzelfde grondvlak en dezelfde hoogte als de piramide. Eerst toont men aan dat de piramide en de balk hetzelfde grondvlak hebben door deze met de grondvlakken op elkaar te plaatsen. Daarna geven ze aan dat ze dezelfde hoogte hebben door de piramide in de balk te plaatsen. Dan wordt de piramide gevuld met een gekleurde vloeistof die vervolgens wordt omgegoten in de balk. Dit proces wordt drie keer herhaald, waarna de balk vol is.


Gebruik in de les

Vele leerlingen vragen zich af wat de factor 1/3 in de formule van het volume van een piramide betekent. Als leerkracht wil je dit graag aantonen, maar soms beschik je nu eenmaal niet over de juiste attributen. Aan de hand van dit aanbrengfilmpje kan je de formule voor het volume van een kegel snel en eenvoudig laten zien. Er wordt in dit filmpje gesproken, maar de klank is soms niet luid genoeg. Daarom kan je best het geluid uitzetten en zelf voor de nodige commentaar zorgen. Daarnaast worden er ook Engelse woorden op papiertjes getoond, maar deze storen niet.

Je kan dit ook als een inspiratiefilmpje gebruiken. Met de juiste attributen kan je dit namelijk in je eigen klas tonen of je kan het laten uitvoeren door een leerling.

Terug

Plaats een reactie