Volume kegel


Inhoud

In dit filmpje wordt experimenteel aangetoond dat het volume van een kegel 1/3 is van het volume van een cilinder met hetzelfde grondvlak en dezelfde hoogte als de kegel. Eerst toont men aan dat de kegel en de cilinder hetzelfde grondvlak hebben door deze met de grondvlakken op elkaar te plaatsen. Daarna geven ze aan dat ze dezelfde hoogte hebben door de kegel in de cilinder te plaatsen. Dan wordt de kegel gevuld met een gekleurde vloeistof die vervolgens wordt omgegoten in de cilinder. Dit proces wordt drie keer herhaald, waarna de cilinder vol is.


Gebruik in de les

Vele leerlingen vragen zich af wat de factor 1/3 in de formule van het volume van een kegel betekent. Als leerkracht wil je dit graag visueel aantonen, maar soms beschik je nu eenmaal niet over de juiste attributen. Aan de hand van dit aanbrengfilmpje kan je de formule voor het volume van een kegel snel en eenvoudig laten zien. Er wordt in dit filmpje niet gesproken, dus kun je als leerkracht jouw eigen commentaar gedurende het filmpje geven. Er worden wel Engelse woorden op papiertjes getoond, maar deze storen niet.

Je kan dit ook als een inspiratiefilmpje gebruiken. Met de juiste attributen kan je dit namelijk in je eigen klas tonen of je kan het laten uitvoeren door een leerling.

Terug

Plaats een reactie