Volume bol


Inhoud

In dit filmpje wordt experimenteel aangetoond dat het volume van een bol 2/3 is van het volume van een cilinder met dezelfde diameter en hoogte als de bol. Eerst toont men aan dat de bol en de cilinder dezelfde diameter hebben door de bol voor de helft in de cilinder te plaatsen. Daarna wordt de cilinder gevuld met water totdat deze vol is. Vervolgens dompelt men de bol onder in de cilinder zodat het overtollige water overloopt. Wanneer men de bol uit de cilinder haalt, merk je op dat het resterende water in de cilinder 1/3 is van het oorspronkelijke volume. Dit wil dus zeggen dat het volume van de bol 2/3 is van het volume van de cilinder. Om dit te bewijzen, vult men de bol met een gekleurde vloeistof om dan vervolgens deze om te gieten in de cilinder. Met als resultaat een gevulde cilinder. Als slot wordt de afleiding van de formule voor het volume van een bol getoond.


Gebruik in de les

Vele leerlingen vragen zich af wat de factor 4/3 in de formule van het volume van een bol betekent. Als leerkracht wil je dit graag aantonen, maar soms beschik je nu eenmaal niet over de juiste attributen. Aan de hand van dit aanbrengfilmpje kan je de formule voor het volume van een kegel snel en eenvoudig aantonen. Er wordt in dit filmpje Engels gesproken, daarom kan je best het geluid uitzetten en zelf voor de nodige commentaar zorgen.

Je kan dit ook als een inspiratiefilmpje gebruiken. Met de juiste attributen kan je dit namelijk in je eigen klas tonen of je kan het laten uitvoeren door een leerling.

Terug

Plaats een reactie