Omtrekshoek op een halve cirkel


Inhoud

Dit filmpje geeft enerzijds een parodie weer op de Nederlandse stervoetballer Ryan Babel en anderzijds het bewijs dat de omtrekshoek op een middellijn gelijk is aan 90 graden. In het begin van het fragment geeft Ryan Babel aan dat hij een voorliefde heeft voor cirkels. Zo komt hij terecht bij een cirkel op een voetbalpleintje. Hij duidt op deze cirkel de middellijn aan. Op deze middellijn brengt hij een omtrekshoek aan. Dit doet hij op verschillende plaatsen op de cirkel. Hierbij geeft hij met een tekendriehoek telkens aan dat de omtrekshoek 90 graden is. Maar kunnen we dit ook bewijzen? De voetballer gaat de uitdaging aan. Aan de hand van de constructie op het pleintje wordt het bewijs stapsgewijs weergegeven. Om alles te verduidelijken zijn er tussenmomenten voorzien waarop men een afbeelding van deze constructie toont. Mochten er leerlingen zijn die het bewijs nog niet onder de knie hebben, is er nog altijd een korte herhaling op het einde. Dit gebeurt door de rappende Ryan Babel.


Gebruik in de les

Door middel van dit aanbrengfilmpje kan je jouw leerlingen een nieuwe eigenschap laten ontdekken die daarna op een originele manier wordt bewezen. Door de parodie op voetballer Ryan Babel en het rapgedeelte op het einde, wordt voor vele leerlingen het bewijs leuker. Na het tonen van het fragment kan je aan de leerlingen vragen of het bewijs ook korter kan. Je kan namelijk ook gebruik maken van de som van de hoeken in een driehoek. Op deze manier sla je enkele stappen over. Hierbij moet je rekening houden dat de leerlingen het verband tussen omtreks- en middelpuntshoeken in een cirkel nog niet kennen. Anders is dit bewijs overbodig: een omtrekshoek op een halve cirkel is de helft van 180° en dus recht.

Dit beeldmateriaal kan ook als een inspiratiefilmpje dienen als je dit zelf wilt aantonen. Je kan namelijk met jouw leerlingen naar een voetbal- of basketbalveld binnen de school of in de buurt gaan. Op deze manier kunnen de leerlingen zelf actief betrokken worden met het opstellen van de constructie en het meten van de omtrekshoeken.

Omdat er in het filmpje gebrekkig Engels met een Nederlands accent wordt gesproken, hebben we voor Nederlandstalige ondertitels gezorgd.

Terug

Plaats een reactie